Welkom bij Sterk met Geld
We leren heel veel, thuis en op school. Wat we NIET van onze ouders meekrijgen en NIET op school leren, zijn alledaagse geldzaken. Daar wil ik verandering in brengen. Want ik geloof dat financiële rust bijdraagt aan een kwalitatiever leven. Naast fysieke en mentale welzijn, is financiële welzijn een must.
Dit doe ik door middel van educatieve en preventieve diensten op het gebied van geldzaken en geldzorgen. De vier diensten zijn:
-
Groepstrainingen op locatie
-
Sterk-met-Geld Academie online
-
Energiehelden
-
Budgethelden
Wil je graag weten wat Sterk met Geld voor jou kan betekenen? Ik kijk uit om kennis te maken met jou en jouw gemeente of organisatie.
Alle goeds,
Empower kwetsbare groepen met financiële educatie
Bij Sterk met Geld richten we ons op het verstrekken van financieel educatieve programma's aan financieel kwetsbare groepen en individuen die worstelen met geldzaken thuis. Ons doel is om deelnemers te coachen en te begeleiden bij het opbouwen van hun kennis, vaardigheden en gewenst financieel gedrag, zodat ze sterker worden in het beheer van hun financiële situatie.
Naast onze groepsprogramma's bieden wij ook een online academie aan die zich specifiek richt op het versterken van de financiële vaardigheden van inwoners van uw gemeente, met extra aandacht voor financieel kwetsbare burgers. Onze cursussen zijn ontworpen met praktijkgerichte voorbeelden, opdrachten en hulpmiddelen die direct in het dagelijks leven toepasbaar zijn, waardoor deelnemers effectiever kunnen leren hoe ze hun financiële situatie kunnen beheren.
Als gemeentelijke opdrachtgever kunt u erop vertrouwen dat Sterk met Geld uw inwoners kan helpen bij het ontwikkelen van de nodige financiële vaardigheden en het vergroten van hun zelfredzaamheid op het gebied van geldzaken. Dit initiatief draagt bij aan een sterkere financiële basis voor kwetsbare burgers en bevordert het algemeen welzijn in uw stad.
Dit doet Sterk met Geld
1. Groepstrainingen op locatie
De groepstrainingen komen in de wijken volledig tot hun recht. Ze zijn laagdrempelig, interactief en afgestemd op de behoefte van de deelnemer. Gemeenten zetten de groepstrainingen in om de financiële zelfredzaamheid van hun inwoners op een hoger niveau te brengen.
Elke training is beschikbaar op verschillende leerniveau's. Denk hierbij aan jongeren, ouderen, nieuwkomers, laag geletterden en financieel kwetsbare groepen. De trainingen kunnen in verschillende talen gegeven worden. (Onder andere in het Arabisch, Turks, Tigri en in het Engels).
2. Sterk met Geld Academie online
De online cursussen zijn gericht om de deelnemer wijzer en vaardiger te maken in geldzaken. Door de vele praktische voorbeelden, opdrachten en tools is het geleerde gelijk thuis toe te passen. Deelnemers zien gelijk resultaat en leren hun geldzaken nog beter te regelen.
De online academie is geschikt voor inwoners die het gemak willen om van huis uit en in hun eigen tijd de cursus te willen volgen op hun mobiel, tablet of computer. Onze docenten hebben live contact met de deelnemers en zijn beschikbaar voor vragen en hulp bij de thuisopdrachten.
3. Energiehelden
De energieheld wordt ingezet om de voorwaarden en tarieven van het energiecontract te optimaliseren. Dit heeft twee functies. Aan het einde van de maand maximaal geld laten overhouden en de inwoner zelfredzamer maken in het managen van zijn energieverbruik.
De inwoner wordt beschermt tegen verleidelijke acties en ondoorzichtige contracten. De energieheld begrijpt de verleidingen, maar ziet ook de valkuilen. Zijn taak is om inzicht en bewustheid te creëren bij de inwoner. De energieheld gaat het gesprek aan en confronteert de inwoner met de gevolgen van zijn of haar keuzes. De waarheid is hard en ook effectief.
4. Budgethelden
Sinds 2014 werkt Sterk met Geld met haar Budgethelden samen met gemeenten. De budgethelden worden voornamelijk preventief ingezet om te zorgen dat burgers sterk(er) worden met hun geldzaken en eventuele geldzorgen.
Dit is een zeer effectieve interventie om te zorgen dat er RUST en BALANS komt in de financiële huishouding. In korte tijd wordt de thuisadministratie en budgettering in orde gemaakt. Verschillende checks op toeslagen, inkomstenbelasting, schulden en het uitzoeken van alle inkomenverruimende gemeentelijke regelingen worden in orde gemaakt.
Wie is Ismail Canga?
Deelnemers waarderen ons met een 9,1
Sterk met Geld gaat de strijd aan met onwetendheid en verkeerd aangeleerd financieel gedrag. Met aandacht voor feiten, gedrag en mindset. Met het geven van alle ruimte voor deelnemers om hun vragen te stellen en hun verhalen te delen. Gewoon, om beter om te kunnen gaan met geld.
Sinds 2014 hebben wij ruim 3200 cursisten getraind en meer dan 600 huishoudens individueel gecoacht. De feiten liegen er niet om: 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft te maken met financiële zorgen. Ruim 5.000.000 (vijf miljoen) heeft geen eens een buffer van € 5.000,-. En 1/3 van de jongeren start na hun schoolleven met een schuld van gemiddeld € 30.000,-. Geen kinderarmoede in Nederland? Think again! (Dit blijkt onder andere uit het rapport ‘gedragsbewust beleid in het sociaal domein’ – Platform 31).
Kortom Sterk met Geld zijn.
Op mijn 21ste kwam ik in aanraking met de financiële branche. Ik werkte voor een verzekeraar op de afdeling ‘pensioenen en lijfrenten’. Dagelijks had ik volwassenen aan de lijn die amper iets wisten over hun pensioenopbouw. Dat vond ik heel vreemd. Volwassenen zouden dit soort zaken moeten weten. Toch?
Zelf kom ik uit een gastarbeidersgezin. Mijn ouders hadden totaal geen idee hoe geldzaken in Nederland geregeld waren. Ze werkten hard, met tijden verdienden ze veel en gaven het ook net zo makkelijk uit. Later in mijn tienerjaren merkte ik op dat ze weinig kennis hadden van geldzaken. Hierdoor raakten ze in geldproblemen, wisten niet wat hun (consumenten)rechten waren, konden geen stappen zetten om hun lange termijn doelen te behalen en misten ze vaak mooie kansen.
Na vele jaren gewerkt te hebben voor een verzekeraar, een hypotheekverstrekker en voor instanties binnen het sociale domein, had ik genoeg gezien en meegemaakt om tot een besef te komen. Om financieel voldoende zelfredzaam te zijn en een financieel sterke toekomst op te kunnen bouwen, moest je het ‘systeem’ ontcijferen die wij in Nederland hebben over geldzaken. Hiervoor moest je financieel taalvaardigheid zijn, je financiële competenties ontwikkelen, assertief zijn, kennis hebben van zaken en boven alles, de juiste mindset hebben.
Ik maakte het mijn persoonlijke missie van om alles te leren om het ‘systeem’ te ontcijferen. Het was en is nog steeds een hele studie op zich. Nog steeds vind ik het heel opmerkelijk, dat we voor alles een diploma nodig hebben om ergens te kunnen werken. Maar voor één van de belangrijkste taken in ons leven, het managen van ons financieel leven, is er geen enkel diploma nodig. Sterker nog, er wordt totaal geen aandacht aan besteed in ons onderwijssysteem.
Sterk met Geld Academie is mijn passie en ik vind het leuk om het te doen. Ik haal er veel voldoening uit om mensen wijzer te maken over zaken die er aan toe doen. Uiteindelijk willen we allemaal een mooi leven. Laat geldzaken geen belemmering zijn, maar in je voordeel werken.