Overstappen van energieleverancier lijkt voor sommige mensen een eenvoudig klusje, maar voor anderen is het een bron van onzekerheid en zorgen. Ondanks de potentiële besparingen die overstappen kan opleveren, houden een aantal veelvoorkomende angsten veel Nederlanders tegen. In dit artikel bekijken we de vier grootste zorgen die mensen ervaren bij het overstappen van energieleverancier en hoe je deze kunt overwinnen.
1. Angst voor Tijdelijk Geen Stroom of Gas
Een van de meest gehoorde zorgen is de angst om zonder stroom of gas te zitten tijdens of na het overstapproces. Gelukkig is deze angst ongegrond. Het overstappen van energieleverancier is puur een administratieve handeling. Het gas en de elektriciteit zelf blijven ongewijzigd, omdat de fysieke levering en het transport van energie worden verzorgd door de netbeheerder, en niet door de energieleverancier. De kans dat je zonder stroom of gas komt te zitten, bestaat dus niet bij een overstap. De nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je contract soepel overgaat van de oude naar de nieuwe leverancier.
2. Angst voor Faillissement van de Nieuwe Leverancier
Veel consumenten maken zich zorgen over de mogelijkheid dat een nieuwe energieleverancier failliet gaat. Dit is een reële angst, vooral omdat in het verleden enkele middelgrote en kleine energieleveranciers failliet zijn gegaan door stijgende energieprijzen en slecht inkoopbeleid. Voorbeelden hiervan zijn Welkom Energie, ENSTROGA, en Anode. Gelukkig is de situatie verbeterd: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt streng toezicht en stelt hogere financiële eisen aan energiebedrijven, waardoor de kans op faillissement kleiner is geworden. Tot nu toe zijn er in 2022, 2023 en 2024 geen energieleveranciers failliet gegaan.
Als je zekerheid zoekt, kun je kiezen voor een van de grotere energiebedrijven, die over het algemeen financieel stabieler zijn. Ook dynamische energieleveranciers zoals Zonneplan en Next Energy bieden een veiligere optie, omdat ze direct stroom en gas van de handelsmarkt inkopen en weinig risico lopen.
3. Angst voor Opzegboetes
Een andere veelvoorkomende angst is de mogelijkheid van een opzegboete bij het overstappen. Opzegboetes zijn alleen van toepassing als je een vast energiecontract hebt en dit contract vroegtijdig beëindigt. Om opzegboetes te vermijden, zorg je ervoor dat de startdatum van je nieuwe contract overeenkomt met de einddatum van je huidige contract. Deze einddatum kun je terugvinden in de originele contractdocumenten die je van je huidige leverancier hebt ontvangen.
4. Angst voor Hoge Kosten bij Teruglevering van Stroom
De laatste zorg gaat over de kosten voor teruglevering van stroom, een angst die recent meer naar voren is gekomen. Zowel vaste als variabele contracten kunnen terugleverkosten in rekening brengen voor de elektriciteit die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan de energieleverancier. Deze kosten kunnen oplopen, vooral bij grote hoeveelheden teruggeleverde stroom. Bijvoorbeeld, bij een jaarlijkse teruglevering van 3.500 kWh kunnen de kosten oplopen tot bijna 40 euro per maand.
Je kunt deze kosten vermijden door te kiezen voor een modelcontract of een dynamisch contract, waarin vaak geen terugleverkosten worden gerekend. Toch kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om een vast contract met terugleverkosten te kiezen, vooral als er een hoge overstapbonus wordt geboden die deze kosten compenseert.
Conclusie: Overwin Je Angsten en Bespaar
Hoewel overstappen van energieleverancier bij sommigen onzekerheden oproept, zijn de meeste zorgen ongegrond of eenvoudig te vermijden. Door je goed te informeren en te kiezen voor de juiste energieleverancier en contractvorm, kun je profiteren van aanzienlijke besparingen zonder slapeloze nachten.
Comments